دعوت از دکتر غلامعلی حداد عادل، مدیر عامل بنیاد دایره المعارف اسلامی و بازدید ایشان از نمایشگاه دستاوردهای علمی واحدهای آموزشی تخصصی حوزوی و توصیه ایشان به اختصاص غرفه و عرضه آثار پژوهشی بنیاد در این نمایشگاه سبب شد تا در دوره تمدید نمایشگاه، به لطف و مساعدتهای جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای مختاری، مدیر مؤسسۀ کتابشناسی شیعه و عضو هیئت امنای بنیاد دایره المعارف اسلامی امکان عرضه دانشنامه جهان اسلام که به تازگی مجلد بیست و نهم آن در اختیار پژوهشگران و علاقه مندان حوزه علوم، فرهنگ و تمدن اسلامی قرار گرفته است فراهم شود. به همین مناسبت چند تن از اعضای هیئت علمی بنیاد دایره المعارف اسلامی که به ویژه در فعالیتهای پژوهشی خود با آثار علمی حوزه های علمیه در ارتباطند در سفری یک روزه به مجموعه مسجد مقدس جمکران در شهر قم (محل برگزاری نمایشگاه) در این رویداد علمی و فرهنگی شرکت کردند. آنچه در پی می آید گزارشی است که خانم وحیده علی عباسیان، عضو واحد روابط فرهنگی بنیاد از این رویداد علمی و فرهنگی تهیه کرده است.
برنامه سفر قم برای روز یکشنبه ۲۳آبان ۱۴۰۰ تنظیم شده بود که با توجه به محدودیت زمانی همه اشخاص مرتبط با موضوع فرصت همراهی نیافتند. این سفر یک روزه، در همراهی با حجت الاسلام طارمی راد(معاون علمی)، دکتر حسن سیدعرب(مدیر کتابخانه)، دکتر رقیه میرابوالقاسمی( معاون گروه تاریخ ایران و اسلام)، دکتر عظیم طهماسبی(عضو گروه ادبیات عرب)، راضیه خجسته پور( معاون امور مرجع و مراجعان کتابخانه) از ساعت ۸ صبح آغاز شد و از ساعت ۱۱تا۵ عصر امکان بازدید از نمایشگاه فراهم آمد.
«این نمایشگاه به دنبال مصوبات شورای عالی در خصوص ارائه گزارشی از دستاوردهای رشته های تخصصی حوزه های علمیه برگزار شده است ومراکز تخصصی از حوزههای علمیه برادران و خواهران با حداقل پنج سال سابقه فعالیت در این زمینه در این نمایشگاه حضور دارند» این بخشی از توضیحات حجتالاسلاموالمسلمین مهدی رستمینژاد، معاون آموزش حوزههای علمیه بود که در ابتدای این بازدید مطرح شد. به گفته ایشان واحدهای آموزشی حوزوی به ۲ گروه عمومی و تخصصی تقسیم شده اند که واحدهای آموزشی تخصصی نیز در سه دسته «مدارس عالی حوزوی»، «مرکز تخصصی» و «موسسه آموزش عالی حوزوی» فعالیت می کنند. در حال حاضر حدود ۱۳۰ واحد آموزشی تخصصی در حوزه های علمیه فعال هستند که این نمایشگاه اختصاص به ۲ گروه «مرکز تخصصی» و «موسسه آموزش عالی حوزوی» داشته است. ایشان افزود: با توجه به ضرورت رفع نیاز جامعه و نظام اسلامی و به ویژه برای پاسخگویی به مسایل دینی؛ در حدود سه دهه است که رشته ها و مراکز تخصصی در حوزههای علمیه راه اندازی شده اند و اکنون فرصت مناسبی است تا توانمندیها و ظرفیتهای واحدهای آموزشی تخصصی حوزوی در ابعاد تربیت منابع انسانی متخصص، توسعه علمی موضوعات مرتبط با حوزههای دانشی علوم اسلامی و علوم انسانی، در این نمایشگاه عرضه شود. همچنین گزارش عملکرد ۳۰ ساله واحدهای آموزشی مذکور، تجلیل از برترینها و اصلاح نقاط نیازمند ترمیم، توجیه و تبیین برنامههای تدوینشده برای توسعه علمی و گسترش علوم اسلامی با محوریت واحدهای آموزشی مانند: درختواره دانشی حوزههای علمیه با چهارصد و شش رشته و گرایش مقطع تحصیلی و نقشه اجرایی آن برای پنج سال آینده؛ از دیگر انگیزه های برگزاری نمایشگاه بوده است.
در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین شریفی، معاون اجرایی نمایشگاه خاطر نشان کرد: امسال اولین سال اجرای دستاورد درختوارۀ دانشی حوزه است که در این باب شش استاد و کارشناس به صورت کامل وقتگذاری کردهاند و حدود ۶۰ تا ۶۵ جلسه شورای گسترش حوزهها را به خود اختصاص داده است. ۵۱ غرفه در این نمایشگاه برپا شده که دستاوردهای آموزشی، پژوهشی، تبلیغی، تهذیبی و... را به نمایش گذاشتهاند، با این توضیح که مؤسسات تخصصی فقهی و اصولی حضور ندارند.
برخی مراکز شرکت کننده در نمایشگاه عبارتند از : مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن (قم)، مؤسسه آموزش عالی حوزوی اسرا (قم)، مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام حسن عسکری علیهالسلام (آمل)، مرکز تخصصی علی بن ابی طالب علیهالسلام (قم)، مرکز تخصصی صادقین علیهماالسلام (قم)، مرکز تخصصی ائمه اطهار علیهم السلام(تفسیر) (قم)، مرکز تخصصی عالم آل محمد علیهالسلام (تهران)، مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی (قم)، مرکز تخصصی علوم حدیث (قم)، مرکز تخصصی نهجالبلاغه (وابسته به بنیاد نهجالبلاغه (قم)، مرکز تخصصی خاتمالنبیین صلی الله علیه و آله (قم)، مرکز تخصصی کلام اسلامی (قم)، مرکز تخصصی حضرت مهدی عجلالله تعالی فرجه (قم)، مرکز تخصصی موعود (قم)، مرکز تخصصی شیعهشناسی (قم)، مرکز تخصصی دارالاعلام (قم)، مرکز تخصصی امامت اهل بیت علیهمالسلام (قم)، مرکز تخصصی مذاهب اسلامی (قم)، مرکز تخصصی معارف اهل بیت علیهمالسلام (قم)، مرکز تخصصی ولیعصر عجل الله تعالی فرجه( گلستان)، مرکز تخصصی ولیعصر عجل الله تعالی فرجه (بناب)، مرکز تخصصی علامه رفیعی رحمهالله (قزوین)، مرکز تخصصی دین پژوهی علوی (قم)، مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام خمینی رحمةاللهعلیه (فارس)، مرکز تخصصی علامه امینی رحمةالله (آذربایجان شرقی)، مرکز تخصصی مطالعات اسلامی (قم)، مرکز تخصصی امام خامنهای دامت برکاته (قم)، مرکز تخصصی تبلیغ (قم)، موسسه آموزش عالی حوزوی تربیت مدرس (قم)، مرکز تخصصی امام حسین علیهالسلام (فارس)، مرکز تخصصی امام هادی علیهالسلام (تهران)، مرکز تخصصی دارالهدی (قم)، مرکز تخصصی علامه مجلسی رحمهالله (اصفهان)، موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیهالسلام (قم)، مجمع عالی حکمت اسلامی (قم)، مرکز تخصصی آل یاسین (قم)، مرکز تخصصی تدبیر (قم)، مرکز تحقیقات کامپیوتری اسلامی (نور) (قم)، جامعةالزهرا سلام الله علیها (قم)، مرکز مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت (قم)، مرکز راهبردی اقتصاد مقاومتی (قم)، مرکز تخصصی امام خمینی رحمةالله علیه (قم)، مؤسسه آموزش عالی حوزه و علمیه اصفهان (اصفهان)، مرکز زبان حوزه علمیه (قم)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه (قم) و پژوهشکده حج و زیارت(قم).
در این نمایشگاه غرفههایی از شهرها و استانهای مختلف کشور همچون تهران، قزوین، گلستان، بناب، تبریز، اصفهان، آمل شرکت داشتند که همراهان این سفر از آنها بازدید کرده و در خصوص نحوه تبادلات علمی با نمایندگان موسسات و مراکز به گفت و گو پرداختند. نمایشگاه دستاوردهای علمی واحدهای آموزشی تخصصی حوزوی تا ۲۵ آبان در مسجد مقدس جمکران، شبستان امام حسن عسکری علیه السلام دایر بود.