در گفت و گوی تحلیلی خبرگزاری شبستان بررسی شد.
شصت سال میگذرد و آنچه که حاصل سالها قلم زدن پژوهشگران این مرز و بوم در عرصه فرهنگ و هنر ایران و اسلام بوده است اکنون در ریشههای درخت تناوری به نام دانشنامه جهان اسلام نمود یافته و همچنان نیز این روال ادامه دارد تا مجموعهای عظیم و سترگ به دست آیندگان برسد.
خبرگزاری شبستان- گروه اندیشه:
برای ایران ، این کهنبوم و بَر که تاریخ و تمدن بشری از جنبههای مختلفی وامدار دستاوردها و تلاشهای محققان و اندیشمنداناش در عرصههای مختلف علوم عقلی و نقلی بوده است، این خلاء احساس میشد که حاصل این دستاوردها در قالب مجموعهای مرجع ارایه شود تا مخاطب در ادوار گوناگون بتواند به آنها مراجعه کند و علاوه بر آشنایی با پیشینۀ تاریخی کشور خود، به پاسخ پرسشهایش نایل آید.
با توجه به ضرورت شکلگیری چنین اثر مهمی بود که اندیشمندان مختلف به میدان آمده و به معنای واقعی کلمه، برای نوشتن یک مجموعۀ مرجع یا دایرةالمعارف ایرانی و اسلامی همت کردند و سنگ بنای محکمی را برای آیندگان بر جای گذاشتند که حاصلش تا به امروز در قالب ۳۳ جلد از دانشنامۀ جهان اسلام و ۲۵ جلد از دایرةالمعارف بزرگ اسلامی درآمده و قابل مشاهده و مراجعه است؛ و البته که این روند، این سیر سترگ، همچنان با همکاری برجستهترین محققان ادامه دارد.
خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان بر آن شد به منظور بررسی روند نگارش دانشنامۀ جهان اسلام، مصاحبهای با دکتر «محمد جوهرچی»، مشاور معاون علمی بنیاد دایرةالمعارف اسلامی (دانشنامۀ جهان اسلام) داشته باشد تا بخشی از کم و کیف کار در این مجموعۀ عظیم پژوهشی تا به امروز برای مخاطبان و علاقهمندان بیش از پیش مشخص شود. در ادامه، حاصل این گفتوگو را میخوانید:
مقارن سیوپنجمين نمايشگاه بينالمللی كتاب تهران، جلد سیودوم دانشنامۀ جهان اسلام منتشر شده و در غرفۀ بنياد دايرةالمعارف اسلامی- كتاب مرجع (شبستان، راهرو ۷، ۱۵۷) در معرض مخاطبان دانشور است.
بنیاد دایرة المعارف اسلامی (دانشنامۀ جهان اسلام) گروه مطالعات اسلام معاصر برای تصدی شاخه مفاهیم و مقولات بین المللی، یک نفر عضو هیئت علمی استخدام میکند.
در نخستين روزهای اسفند ۱۴۰۲، مقارن ميلاد حضرت مهدیعجّلاللّهتعالیفرجه، جلد سیودوم دانشنامۀ جهان اسلام چاپ شد اما انتشار عمومی آن تا روزهای اخير (نيمۀ ارديبهشت ۱۴۰۳؛ مقارن با برگزاری نمايشگاه كتاب، ميعاد دوستداران كتاب و اصحاب دايرةالمعارف) به تعويق افتاد.
مجلد سیودوم دانشنامه، شامل بخشی از مقالات حرف «ع» يعنی از مدخل «عالمآرای امينی» تا «عبدالمجيد سليم)» است كه زير نظر دکتر غلامعلی حداد عادل، به معاونت علمی حجتالاسلام حسن طارمیراد و معاونت اجرايی سيدناصر موسوی جزايری، با مشارکت اعضای علمی و اجرايی بنیاد دایرةالمعارف اسلامی و همراهی جمع ارجمندی از ۱۳۴ استاد و پژوهشگر در ايران (اراك، اصفهان، اهواز، بروجن، بوكان، بيرجند، تبريز، تهران، جلفا، ساوه، سنندج، شاهرود، شيراز، قزوين، قم، كاشان، كرج، كرمانشاه، مشهد، يزد) و ۱۷ دانشور (۱۶ مؤلف غيرايرانی و يك مؤلف ايرانی غيرمقيم در ايران) از ۹ كشور (اندونزی، مالزی، هند، پاكستان، تركيه، يونان، ايتاليا، آلمان و فرانسه) تهيه و تدوين شده است.
بنیاد دایره المعارف اسلامی (دانشنامه جهان اسلام) برای گروه مطالعات اسلامی شبه قاره هند و شرق آسیا سه نفر عضو هیئت علمی به شرح زیر استخدام میکند:
۱. شرایط عمومی منطبق با فراخوان جذب وزارت عتف
۲. شرایط تخصصی
-یک نفر متخصص در حوزه موضوعی تاریخ و فرهنگ مسلمانان در چین و مسلط به زبانهای چینی و انگلیسی
-یک نفر متخصص در حوزه موضوعی تاریخ و جغرافیا و تحولات سیاسی و اجتماعی کشور افغانستان، مسلط به زبان انگلیسی
-یک نفر متخصص در حوزه موضوعی تاریخ و تمدن مسلمانان در هند دوره اسلامی، مسلط به زبان انگلیسی و آشنا به زبان اردو
از متقاضیان درخواست میشود حداکثر تا تاریخ سیام اردیبهشت ۱۴۰۳ رزومه خود را به آدرس ایمیل m.saberi@rch.ac.ir ارسال کنند.
بنیاد دایرةالمعارف اسلامی، که پژوهشکده ای است با هدف تولید و تدوین دانشنامه جهان اسلام، برای جذب نیروهای کارآمد در بخش ویرایش، از ویراستاران باتجربه دعوت می کند تا در آزمون و مصاحبه این مؤسسه شرکت کنند.
شروط لازم عبارت اند از:
همچنین، آشنایی با زبان و ادبیات و تاریخ آسیای صغیر و شبه قاره هند و تجربه ویرایش در این زمینه ها امتیاز محسوب می شود و برای بهره مندی از این امتیاز، اصل یا گواهی آثار ویرایش شده ضرورت دارد.
از متقاضیان دعوت میشود تصویر کارنامک کامل خود (شامل مشخصات فردی، عکس پرسنلی، سوابق تحصیلی و علمی و پژوهشی و مهارتهای زبانی و آثار ویرایشی) را تا آخر وقت اداری شنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۲ به نشانی الکترونیک بخش ویرایش بنیاد دایرةالمعارف اسلامی (virayesh@rch.ac.ir) بفرستند.
پذیرفته شدگان پس از طی دوره آزمایشی و کارآموزی و احراز تواناییهای لازم برای ویرایش مقالات دانشنامه ای، با تأیید هیئت نظارت علمی بنیاد، استخدام می شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۵۲۱۷۲۳۷۱-۰۲۱ تماس بگیرید.
بنیاد دایرة المعارف اسلامی در مهر ماه۱۴۰۲ شش دوره آموزشی به شرح زیر برگزار می کند.
دوره آموزشی آشنایی با گفتمان تصوف در جهان اسلام
دوره آموزشی مکالمه ترکی استانبولی
دوره آموزشی متن خوانی ترکی عثمانی
دوره آموزشی زبان عربی
کارگاه آشنایی با تاریخ زبانهای ایرانی
کارگاه تصحیح نسخه های خطی
علاقه مندان می توانند برای پیش ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۵۱۲۷۲۲۴۱-۰۲۱واحد آموزش بنیاد دایرة المعارف اسلامی تماس حاصل فرمایند .اطلاعیه حاوی زمان برگزاری کلاسها و جزئیات بیشتر را باکلیک بر تیتر خبر ببینید
جلد سیويكم دانشنامۀ جهان اسلام منتشر شد. اين مجلد، شامل بخشی از مقالات حرف «ط» همۀ مقالات حرف «ظ» و بخشی از مقالات حرف «ع» يعنی از مدخل «طرابلس» تا «عالَم» است، كه به سرویراستاری دکتر غلامعلی حداد عادل با مشارکت اعضای علمی و اجرايی بنیاد دایرةالمعارف اسلامی و همراهی جمع ارجمندی از ۱۵۲ استاد و پژوهشگر در ايران (اقليد، اصفهان، بيرجند، تبريز، تهران، خرمآباد، رامسر، رشت، ساری، ساوه، شيراز، طالش، قزوين، قم، مشهد، همدان، يزد) و ۱۴ دانشور (هشت مؤلف غيرايرانی و شش مؤلف ايرانی غيرمقيم ايران) از هشت كشور آسيايی، اروپايی و امريكايی (پاكستان، تاجيكستان، تركيه، قطر؛ آلمان، انگلستان، فرانسه؛ و كانادا) تهيه و تدوين شده است.
با نهایت تأسف و تأثر، درگذشت شادروان استاد احمد مهدوی دامغانی را تسلیت می گوییم. بنیاد دایرةالمعارف اسلامی همواره از همکاری صمیمانۀ ایشان برخوردار بوده و مقالات بلاغت، خضر، شهربانو و شرح الاصول الخمسة آن دانشمند در دانشنامه جهان اسلام به چاپ رسیده است. از خداوند متعال برای آن فقید، رحمت و مغفرت و برای بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت مینماییم.
تصویری از یادداشت آن استاد فقید را در فرجامه مقاله خضر(ع) مشاهده می کنید.
با نهایت تأسف درگذشت همکار عزیزمان، مدیر گروه تاریخ علم بنیاد دایرة المعارف اسلامی، مرحوم دکتر حمیدرضا گیاهی یزدی را به اطلاع می رساند. دوستان و همکاران او، با دریغ و حسرت بسیار، اینک به سوگ هجران اندیشمندی جوان و دقیق النظر نشسته اند. خدای متعال روح پاکش را غریق رحمت بی شمارش قرار دهد.